Leidinggevenden hebben baat bij Eustress!

Eustress is een Engelse term voor goede stress, ooit in 1976 bedacht door endocrinoloog Hans Selye. In tegenstelling tot distress, dat schadelijk is, draagt eustress bij aan de gezondheid van lichaam en geest en stelt je in staat om moeilijke situaties te beheersen en op te lossen. Het is nuttig in de uitoefening van je werk en zeker als leidinggevende. Met je team van medewerkers ben je verantwoordelijk voor het leveren van goede prestaties. Jouw wijze van aankijken tegen een situatie en vervolgens handelen zorgen voor negatieve of positieve stress.

Goede stress zorgt in je hersenen voor het activeren van positieve werkvreugde. Dat bevordert je gezondheid:

  • Positieve fysiologische lichaamsreacties: Eustress kan leiden tot een verhoogde hartslag en bloedtoevoer naar de hersenen, wat je helpt om alert en gefocust te blijven.

  • Het mobiliseert je krachten: Goede stress geeft je een energieboost en verhoogt je productiviteit.

  • Vult uit energiebronnen opnieuw aan: Na een periode van eustress kun je je energie sneller herstellen.

  • Stop andere, minder positieve, stressvolle druk: Eustress kan de impact van negatieve stress verminderen door je veerkracht te vergroten.

Hoe herken je eustress?

Eustress is vaak te herkennen aan een gevoel van opwinding en enthousiasme. Denk aan het gevoel dat je hebt voordat je aan een nieuwe uitdaging begint of wanneer je aan een project werkt dat je echt interesseert. Fysiek kan het zich uiten in een verhoogde energie en alertheid, maar zonder de negatieve effecten zoals slapeloosheid of prikkelbaarheid die vaak gepaard gaan met distress.

Tips voor het bevorderen van eustress

1. Stel uitdagende maar haalbare doelen

Het stellen van duidelijke, haalbare doelen kan helpen om een gevoel van richting en prestatie te creëren. Dit kan bijdragen aan positieve stress, omdat het je motiveert en energie geeft.

2. Omarm verandering als een kans

In plaats van verandering te zien als een bedreiging, kun je het benaderen als een kans voor groei en verbetering. Dit perspectief kan je helpen om stressvolle situaties positiever te benaderen.

3. Zorg voor een ondersteunende werkomgeving

Een positieve en ondersteunende werkomgeving kan een groot verschil maken in hoe stress wordt ervaren. Moedig open communicatie aan en zorg ervoor dat medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen.

4. Praktiseer mindfulness en meditatie

Mindfulness en meditatie kunnen helpen om je stressniveaus te beheersen en je focus te verbeteren. Door regelmatig te mediteren, kun je leren om je gedachten te observeren zonder erin meegezogen te worden, wat je helpt om stressvolle situaties kalmer en effectiever aan te pakken.

5. Blijf fysiek actief

Lichamelijke activiteit is een geweldige manier om stress te verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet alleen om je fysieke gezondheid te verbeteren, maar kan ook je mentale helderheid en gemoedstoestand ten goede komen.

Hoe buig je negatieve stress om in positieve stress?

Goeie vraag! Tijdens de workshop 'Leiderschap en stress' nemen we je graag mee in een aanpak om je gedachten en handelen, die tot negatieve stress leiden, om te buigen naar een meer positieve stress. Hier zijn enkele technieken die we zullen bespreken:

1. Cognitieve herstructurering

Dit houdt in dat je leert om je negatieve gedachtenpatronen te herkennen en te vervangen door positievere, constructievere gedachten. Door je mindset te veranderen, kun je je reacties op stressvolle situaties ook veranderen.

2. Probleemoplossende vaardigheden ontwikkelen

Leer technieken om problemen effectief aan te pakken en op te lossen. Door proactief te zijn en een plan te hebben, kun je het gevoel van controle en competentie vergroten, wat bijdraagt aan eustress.

3. Stel prioriteiten en beheer je tijd effectief

Tijdmanagement is cruciaal om stress te verminderen. Door je taken te prioriteren en je tijd efficiënt te beheren, kun je voorkomen dat je overweldigd raakt en meer controle krijgen over je werkbelasting.

4. Sociale steun zoeken

Zoek steun bij collega's, vrienden en familie. Een sterk sociaal netwerk kan een buffer vormen tegen stress en je helpen om stressvolle situaties vanuit een ander perspectief te bekijken.

5. Ontspanningstechnieken integreren

Technieken zoals diepe ademhaling, progressieve spierontspanning en yoga kunnen helpen om je stressniveau te verlagen en je mentale welzijn te verbeteren.

Door deze technieken en inzichten te integreren in je dagelijkse routine, kun je leren om negatieve stress om te buigen naar positieve stress, wat zowel jouw welzijn als dat van je team ten goede komt.

Conclusie

Eustress is een krachtig concept dat je kan helpen om stressvolle situaties op een gezonde en productieve manier te benaderen. Als leidinggevende is het belangrijk om niet alleen je eigen stress te beheersen, maar ook een omgeving te creëren waarin je team kan floreren onder positieve stress. Door uitdagende doelen te stellen, een ondersteunende werkomgeving te bieden en technieken voor stressmanagement te integreren, kun je bijdragen aan een gezondere, gelukkiger en productieve werkomgeving.

 

Volgende
Volgende

De meest voorkomende beginnersfouten van leidinggevenden